Bahan-Bahan:
1/4 kg beras [elok beras wangi ~ basuh dan toskan]
1/2 kg daging [dicincang kecil]
3 batang serai [ketuk]
8 ulas bawang merah [kisar]
5 ulas bawang putih [kisar]
1 inci halia [kisar]
2 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan minyak kelapa
100ml pati santan
sedikit garam
air untuk merebus daging dan beras menjadi bubur.
Rempah tumis:
1 inci kulit kayu manis
2 ~ 3 kuntum bunga lawang
2 ~ 3 kuntum bunga cengkih
2 ~ 3 biji buah pelaga
Bahan rempah [ goreng kering dan mesin halus]
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu tehl lada sulah
1 sudu teh lada hitam
Nota:
Kalau malas nak buat rempah tumis dan bahan rempah, gunakan saja 2 sudu besar rempah kurma.
Bahan hiasan
4 tangkai daun sup [hiris]
3 tangkai daun bawang [hiris]
Bawang goreng
CARA-CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam periuk dan masukkan bahan kisar dan goreng sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan rempah tumis, bahan rempah dan daging. Biarkan sehingga berminyak
3. Masukkan beras, serai dan air. Biarkan sehingga beras hancur dan daging lembut.
4. Bila dah beras nampak pecah, masukkan santan dan rasakan garam.
5. Bila sudah masak, hidangkan dengan bahan hiasan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan